Klub Sportowy Unia Racib贸rz powsta艂 w 1946 roku jako klub ZEW (Zak艂ady Elektrod W臋glowych). Wszystko zacz臋艂o si臋 od pi艂ki no偶nej, p贸藕niej powsta艂y inne sekcje, m.in. ci臋偶ko atletyczna (zapasy, ci臋偶ary). Sekcja zapa艣nicza powsta艂a w 1946 roku w klubie Zryw Racib贸rz przy Cukrowni. Za艂o偶yli j膮 Ernest Starzy艅ski i Maksymilian Bugla.

Za艂o偶yciele

Ernest Starzy艅ski 偶y艂 w latach 1911-1950. Raciborzanin. Uprawia艂 zapasy i podnoszenie ci臋偶ar贸w (rekordzista Polski 鈥 415 kg w tr贸jboju). Mia艂 trzech syn贸w: Jerzego, Piotra, Franciszeka. W艂a艣ciciel piekarni, wspomaga艂 ludzi potrzebuj膮cych, zatrudnia艂 sportowc贸w (ci臋偶arowc贸w, zapa艣nik贸w).

Maksymilian Bugla 鈥 urodzi艂 si臋 w Syrynii w 1912 roku. Zmar艂 w Raciborzu. Uprawia艂 zapasy i podnoszenie ci臋偶ar贸w. By艂 zawodnikiem Si艂y Chwa艂owice, TG Sok贸艂 II Katowice, Gwiazda Syrynia i Unii Racib贸rz. W 1936 roku wywalczy艂 tytu艂 mistrza Polski senior贸w. By艂 organizatorem sportu, m.in. za艂o偶y艂 te偶 kluby Gwiazda Syrynia, Zwi膮zkowiec Racib贸rz, D膮b Brze藕nica. Wychowa艂 wielu wspania艂ych zapa艣nik贸w, m.in. Piotra Starzy艅skiego i Henryka Skorni臋. Pracowa艂 w Zak艂adach Elektrod W臋glowych w Raciborzu jako kierownik hotelu.

Czytaj wi臋cej!