niedziela, 08 pa藕dziernika 2017 16:22
altPi臋膰 medali wywalczyli m艂odzi zawodnicy MKZ Unia Racib贸rz podczas rozgrywanego w ten weekend w Radomiu - III Pucharu Polski kadet贸w w zapasach w stylu klasycznym, w ramach 45. Memoria艂u im. W艂adys艂awa Miazio. W tej presti偶owej imprezie opr贸cz najlepszych krajowych zawodnik贸w, wzi臋li r贸wnie偶 udzia艂 go艣cie z Armenii, Litwy i Ukrainy. Na najwy偶szym stopniu podium stan臋li Kamil Czarnecki (54kg) i Tomasz Wawrzy艅czyk (100 kg). Srebrne medale do Raciborza przywie藕li Krzysztof Prasek (69 kg) i Piotr Stolarczyk (42 kg), a medal br膮zowy zdoby艂 Nils Heiduczek (63 kg). Ponadto drugie miejsce wywalczy艂 Krzysztof Steffan (63 kg), kt贸ry na co dzie艅 trenuje w raciborskiej Unii, w ramach O艣rodkach Szkolenia Sportowego M艂odzie偶y. W klasyfikacji dru偶ynowej podopieczni trener贸w Piotra Szczeponioka, kt贸ry jest zarazem trenerem kadry, Piotra 呕urawika i Mateusza Wanke w艣r贸d 46 dru偶yn uplasowali si臋 na 2. miejscu. Sukcesy unit贸w w Radomiu w podw贸jnej roli obserwowa艂 Ryszard Wolny, jako prezes MKZ Unia Raciborzu i jednocze艣nie wiceprezes Polskiego Zwi膮zku Zapa艣niczego
R贸wnolegle w Kra艣niku na 26. Mi臋dzynarodowym Turnieju o Puchar Ziemi Kra艣nickiej z powodzeniem startowa艂y zapa艣niczki Unii Racib贸rz. W gronie juniorek, Agata Walerzak wygra艂a rywalizacj臋 w kategorii 48 kg, a Weronika Szewczyk by艂a druga w wadze 55 kg. W m艂odszej grupie wiekowej - kadetek, Julia Basi艅ska uplasowa艂a si臋 na 7. miejscu w wadze 52 kg. Opiek臋 szkoleniow膮 nad unitkami sprawuje Sylwia Bile艅ska.聽