MKZ Unia z pierwsza wygrana w PWPW KLZ
czwartek, 12 pa藕dziernika 2017 06:42
altMKZ Unia Racib贸rz odnosi pierwsze zwyci臋stwo w rozgrywkach PWPW KLZ pokonuj膮c beniaminka ligi, dru偶yn臋 Budowlanych 艁贸d藕 20:11. Tradycyjnie w Raciborzu komplet znaj膮cej si臋 na zapasach publiczno艣ci i atmosfera sportowego 艣wi臋ta. W sk艂adach obu ekip zapa艣nicze gwiazdy 艣wiatowego formatu. Dru偶yna gospodarzy z mocnym Adrianem Hajdukiem (57 kg), Mateuszem Wolnym (85 kg), Sebastianem Jezierza艅skim (97 kg). Go艣cie natomiast w swym sk艂adzie z Martin膮 Kuenz, (69kg), Edwardem Barsagjanem, Kamilem Skaskiewiczem i Lenk膮 Hockov膮.

Mecz rozpoczyna si臋 walk膮 Agaty Walerzak z Rumunk膮 Madalin膮 Linguraru. Kibice ogl膮dali walk臋 pe艂na pr贸b akcji i olbrzymiej determinacji obu zawodniczek. Niestety 偶adnej z nich nie uda艂o si臋 zdoby膰 upragnionych punkt贸w technicznych. Walka zako艅czy艂a si臋 remisem 0:0. 57 kg w stylu wolnym. Swoj膮 sportowa klas臋 potwierdzi艂 Adrian Hajduk, kt贸ry zwyci臋偶y艂 m艂odego reprezentanta Budowlanych przez przewag臋 techniczna 12:0. Unia obejmuje prowadzenie 4:1.

Kategoria wagowa do 66 kg w stylu klasycznym. Reprezentant gospodarzy Arkadiusz Gucik sprawi艂 mi艂膮 niespodziank臋 swoim kibicom i pokonuje na punkty 2:1 Edwarda Bersegjana. Edward Barsegjan to aktualny Mistrz Polski z kategorii wagowej do 59 kg i wicemistrz Europy z roku 2009. Arkadiusz Gucik wykona艂 udana akcj臋 - w贸zek w parterze i ta w艂a艣nie akcja da艂a raciborskiemu zapa艣nikowi upragnione zwyci臋stwo. Unia Racib贸rz umacnia si臋 na prowadzeniu. Walka pomi臋dzy Agnieszk膮 Kr贸l (KS Unia Racib贸rz ) i Lenk膮 Hockov膮 przez dwie rundy obfitowa艂 w pr贸by akcji technicznych, ale i te偶 znakomite czucie tych atak贸w. Wynik walki przez 5.50 minut walki to 0:0.

Na niespe艂na 10 sekund przed ko艅cem walki, Lenka Hockova wykorzysta艂a pr贸b臋 akcji Agnieszki Kr贸l, umiej臋tnie wyczu艂a rywalk臋 i zaliczy艂a swoje dwa punkty. Trzy punkty za zwyci臋stwo Lenki Hockovej dla Budowlanych 艁贸d藕. Wynik meczu po tej walce to 8:5. W kategorii wagowej 74 kg styl wolny zaprezentowali si臋 Andrzej Sokalski (KS Unia Racib贸rz ) i Bart艂omiej 呕uraw (Budowlani 艁贸d藕). Pocz膮tek walki wyr贸wnany. 20 sekund przed ko艅cem pierwszej rundy Andrzej Sokalski obejmuje prowadzenie 2:0, wykonuj膮c w贸zek. Na pocz膮tku drugiej rundy kolejne udane akcje Andrzeja Sokalskiego o prowadzenie w walce 5:0. Spokojna realizacja planu walki i Mistrz Polski, Andrzej Sokalski wygrywa 9:0.

Ulubieniec raciborskiej publiczno艣ci Mateusz Wolny, w kategorii wagowej do 85 kg, zmierzy艂 si臋 Krzysztofem Niklasem. Krzysztof Niklas , to 鈥瀖艂ody wilk鈥 PWPW KLZ, mistrz 艣wiata kadet贸w, Mistrz Polski junior贸w. Do艣wiadczenie i sportowa klasa Mateusza Wolnego z up艂ywam czasu walki zdecydowa艂o o uzyskaniu przewagi punktowej ju偶 pierwszej walce. Mateusz Wolny mocno pracuje w st贸jce. Wykorzystuje parter i wynosz膮c do g贸ry Niklasa wykonuje rzut. Krzysztof Niklas nie odpuszcza i zdobywa punkt. To determinuje dzia艂ania Wolnego na macie, kt贸ry ju偶 po chwili sprowadza do parteru m艂odego zawodnika z 艁odzi i kolejne 2 punkty zdobywa Mateusz Wolny. Druga runda walki to ambitna postawa wychowanka Cartusii Kartuzy, w barwach Budowlanych. Sprowadzenie do parteru i ju偶 tylko 4:3 dla Wolnego. Za偶arty b贸j w kolejnych minutach walki. Aktywne ataki m艂odego zawodnika go艣ci i spok贸j raciborskiego mistrza maty. Walka ko艅czy si臋 wynikiem 4:3 dla Mateusza Wolnego.

Waga do 69 kg , zapasy kobiet i spotkanie pomi臋dzy Martin膮 Kuenz (Budowlani 艁贸d藕 ) i Agat膮 Tatar ( KS Unia Racib贸rz ). Austriaczka w dru偶ynie Budowlanych b艂yskawicznie przyst膮pi艂a do ataku. Udane akcje w parterze, 6:0 i po艂o偶enie na plecy zawodniczki gospodarzy. Stan meczu 14:10 dla Unii Racib贸rz. Mecz jeszcze nie jest rozstrzygni臋ty.

Walka w kategorii wagowej do 97 kg, w stylu wolnym, dostarczy艂a kolejnych sportowych emocji. Dwaj doskonali zawodnicy. Sebastian Jezierza艅ski (KS Unia Racib贸rz ) i Kamil Skaskiewicz (Budowlani 艁贸d藕). Obaj zawodnicy prezentuj膮 podobny poziom sportowy. Znakomicie znaj膮 si臋 na zapa艣niczym rzemio艣le. Ogl膮dali艣my twardy, wyr贸wnany zapa艣niczy b贸j. 0:0. Remis w pojedynku i Unia Racib贸rz ju偶 o krok od zwyci臋stwa. 15:11 przed ostatni膮 walk膮. Tylko zwyci臋stwo przez przewag臋 techniczn膮 lub po艂o偶enie na 艂opatki, mo偶e da膰 remis dru偶ynie z 艁odzi. Kategoria do 130 kg styl klasyczny. W tym zapa艣niczym boju, ju偶 na pocz膮tku pierwszej rundy, zwyci臋stwo przez po艂o偶enie na 艂opatki daje swojej dru偶ynie Mateusz Zyba艂a. Mateusz Zyba艂a to Joker w dru偶ynie gospodarzy, kt贸ry za t臋 walk臋 dostaje 5 pkt dla swojej dru偶yny. M艂ody 艣l膮ski gladiator maty pokonuje Rafa艂a Cyrana i Unia Racib贸rz 艣wi臋tuje swoje pierwsze zwyci臋stwo w drugim sezonie PWPW KLZ. Mateusz Zyba艂a 艣wi臋tuje natomiast sw贸j pierwszy tytu艂 MVP meczu PWPW KLZ.

Raciborzanie w艂膮czaj膮 si臋 do walki o awans do rozgrywek play off. Grupa 鈥濨鈥 to rywalizacja dru偶yn o bardzo wyr贸wnanym potencjale sportowym i ka偶dy mecz, a nawet punkt, jest niezmiernie wa偶ny.

UNIA RACIB脫RZ V BUDOWLANI 艁脫D殴 20:11

FW 48 kg Zapasy kobiet

AGATA WALERZAK : MADALINA LINGURARU (0:0) (0:0pkt.tech.)

FS 57 kg Styl Wolny

ADRIAN HAJDUK : ZHOSEF BAGHRAMYAN (4:0) (12:0)

GR 66 kg Styl klasyczny

ARKADIUSZ GUCIK : EDWARD BARSEGJAN (3:1) ( 2:1)